Over draagkracht in je team

Wat!? Zoveel??

Wat?!?! Zoveel??

Met grote ogen keken de directeur van een Haagse Basisschool en ik elkaar aan.

Terwijl een dikke lach om onze mond verscheen, zeiden we: “zo’n groot animo hadden we niet verwacht!”

Deze directeur wilde de intervisie écht goed gaan neerzetten in zijn team. De meerwaarde werd er niet uitgehaald en het voelde vaak als “iets extra’s” wat de leraren óók nog moesten doen. Zonde…

Dus aan mij werd gevraagd of ik de intervisie in het team goed neer wilde gaan zetten, zodat het echt de verbinding en opbrengsten van samen-delen zou gaan opleveren. “Maar natuurlijk! Dat doe ik!”

Om goed te kunnen starten, vertelde ik het team eerst wat ik gedurende het schooljaar jaar met ze zou gaan doen. Oftewel; ik vroeg hen minimaal 4 Verbinders aan te dragen, die ik zou gaan opleiden binnen de school. Zij worden degenen die de intervisie kunnen gaan neerzetten in school. Zij gaan het dragen… niet ik…

Een grote hekel heb ik namelijk aan trajecten waarbij de kennis en vaardigheden aan de “externe deskundige” hangen. Wanneer deze “deskundige” vervolgens het pand verlaat, verlaten ook de kennis en vaardigheden de school. Eeuwig zonde van ieders tijd.

Maar dat ter zijde… terug naar mijn verhaal.

Toen ik aankwam bij “jullie moeten hier vast even over nadenken en volgende week willen we graag horen wie zich aanmeldt”, gingen er ineens 2 vingers omhoog.

“Maar ik wil me nu al aanmelden!”

“Ja, en ik ook!”

Wat!!! Dat is COOL!! Wat een enthousiasme en motivatie.

Ineens volgden er nog 5 vingers… Allemachies! Dat hadden we niet verwacht. Dit is het allermooiste wat er kan ontstaan; echte draagkracht vanuit het team.

Het fundament voor een succesvolle groei. WOUW! Dit word weer een succes.

Dit was deze week trouwens niet eens het enige team waarin dit gebeurde… Ik weet dus nu al dat ik dit jaar een aantal prachtige teamtrajecten ga doorlopen. Dat is toch geweldig!! Zoveel mogelijk teams vaardig en sterk maken, zodat ze weer echt samen verbonden zijn en kwaliteit leveren.

Maar nu naar jou! Wanneer voelde jij grote draagkracht binnen je team? En waartoe heeft dat geleid? En is het ook weleens anders geweest; dat er draagkracht nodig was, maar dat hij maar niet ontstond? Waar kwam dat door, denk je?

Ik ben heel benieuwd. Laat je van je horen? Jorien

Gratis test: Weer tijd voor je leerlingen

Coaching om de leraar te worden die je wilt zijn.

In het kader van mijn dienstverlening verwerk ik persoonsgegevens. In de privacyverklaring informeer ik je over hoe ik met persoonsgegevens omga.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Jorien Termond

Van origine is zij afgestudeerd Onderwijs- en Ontwikkelingspsycholoog en heeft daarna (jaja, in de omgekeerde volgorde) in de avonduren haar PABO-diploma behaald. In de ruim 10 jaar dat zij voor een onderwijsbegeleidingsdienst heeft gewerkt in de regio Den Haag, heeft zij een specialisme in gedrag, communicatie en groepsprocessen opgebouwd. Toen was het tijd voor het opstarten van haar eigen bedrijf Samen met Jorien. Als Krachtgericht Beeldcoach begeleidt zij nu leerkrachten, intern begeleiders en onderwijsteams in hun groei naar een betere versie van zichzelf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
0 Shares
Share
Share
Tweet