waarom je moet aanmoedigen

Waarom je moet aanmoedigen!

Na de trilogie van afgelopen weken hebben jullie onder andere kennis gemaakt met De Mol België. Misschien ben je het zelfs wel terug gaan kijken. Ik ben inmiddels helemaal teruggegaan tot seizoen 2017. Uhm… tsja… Maar goed, er is genoeg levensles te halen uit deze extreme hobby van mij 🙂

In het seizoen 2017 is er een deelnemer Robin. Een man die zichzelf bestempeld als “upperclass”-medemens. Hij golft, heeft een upperclass-vriendengroep, draagt polos’ en kent veel luxe en weinig “armoede”, zoals slapen in een tent (zucht…. zulke houdingen vind ik erg vermoeiend. Maar goed…)

Robin staat dus ook wat anders in de groep dan de andere kandidaten. Hij is nogal van “mijn mening is de waarheid”. Dat legt hij ook ernstig zwaar op aan de andere deelnemers. Waar hij zich helemaal niet van bewust is, is wat zijn effect daarvan op de ander en/of de groep is.

Wat doet hij dan?

Nou, in alles wat hij uitkraamt, haalt hij het zelfvertrouwen van de ander naar beneden, haalt hij de flow uit de groep of demotiveert hij als een idioot.

Weg…foetsie… daar gaat de kracht en inbreng van de ander. Hij doet alles tegen de natuurwetten van empowerment in… (wat op zich ook wel weer knap is)

Wat hij dan zoal doet??

– Tijdens het hardlopen met een medekandidaat brullen: “Jij kan toch zo goed hardlopen? Hoe kun je dan na 10 minuten al moe zijn?? Kom!! Harder lopen!!!”

Resultaat: de ander krimpt ineen tot er weinig van hem overblijft. Laat staan kracht en vertrouwen om de finishlijn te bereiken. Op een gegeven roept hij zelfs tegen Robin: het is beter als je je mond helemaal dicht houdt!

– “Jij wist maar 4 film! Ik wist ze ALLEMAAL!!”

Resultaat: alle vertoonde inzet van de ander wordt de grond ingestampt en de zelfwaardering daalt tot ver onder 0.

– “Ken jij het telefoonnummer van je partner uit je hoofd? Nee??? Dat meen je niet!!”

Resultaat: het vertrouwen en respect voor de ander is ter plekke weggenomen. De ander bijdot ontgoochelt achter.

Duidelijke allemaal uitingen en gedragingen, waardoor de ander wordt verpulverd en er alles behalve een houding tot groei of vertrouwen wordt gecreëerd.

Dit voorbeeld is een voorbeeld van hoe het niet moet, als je gelooft in empowerment en in groei door het bekrachtigen van wat er al is…

Om het werkelijke effect van empowerment nog eens te zien, deel ik dit filmpje nogmaals. Het filmpje is gebaseerd op de conclusie van onderzoek naar empowerment en is in vele landen nagedaan: https://youtu.be/Ffl81INebzA

Veel plezier en ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met empowerment!

Jorien

Gratis test: Weer tijd voor je leerlingen

Coaching om de leraar te worden die je wilt zijn.

In het kader van mijn dienstverlening verwerk ik persoonsgegevens. In de privacyverklaring informeer ik je over hoe ik met persoonsgegevens omga.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Jorien Termond

Van origine is zij afgestudeerd Onderwijs- en Ontwikkelingspsycholoog en heeft daarna (jaja, in de omgekeerde volgorde) in de avonduren haar PABO-diploma behaald. In de ruim 10 jaar dat zij voor een onderwijsbegeleidingsdienst heeft gewerkt in de regio Den Haag, heeft zij een specialisme in gedrag, communicatie en groepsprocessen opgebouwd. Toen was het tijd voor het opstarten van haar eigen bedrijf Samen met Jorien. Als Krachtgericht Beeldcoach begeleidt zij nu leerkrachten, intern begeleiders en onderwijsteams in hun groei naar een betere versie van zichzelf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
0 Shares
Share
Share
Tweet