Elkaar echt even zien

Nee, ik heb niemand ten huwelijk gevraagd

Met zijn mooie grote glunderende ogen keek hij me aan.

“Ja…” kwam er stoer uit zijn mond. Een grote glimlach verscheen om zijn mond.

Even voor de duidelijkheid: ik heb niemand ten huwelijk gevraagd. En nee, ik heb ook niemand één miljoen euro aangeboden. Het is iets heel kleins, wat ik heb gedaan. Maar in zijn kleinheid is dit heel erg groot en wezenlijk. Niet alleen voor hem, maar op iedereen zal dit hetzelfde effect hebben.

“VERTEL!! Wat heb je dan gedaan??”

Nou, ik ben op mijn knieën gaan zitten bij een jongetje wat net 4 is geworden. Hij draagt een grote feestmuts en zijn moeder komt net het kinderdagverblijf binnen om zijn verjaardag te vieren.

1+1 = 2. Dit jochie is hartstikke jarig!

Het kost niets en het is tegelijk onbetaalbaar: neem een minuutje om je echt op dit kind te richten. Echt even contact te maken en in zijn belevingswereld te kruipen. Het kind echt zien in wie hij is en waar hij mee bezig is. Het lijkt zo simpel, maar het effect is onwaarschijnlijk groot en belangrijk.

Ga maar eens even voor jezelf na als iemand jou echt ziet. Dat iemand jou het gevoel geeft dat jij er helemaal mag zijn. Als jij je gezien voelt, zul je je veilig en vertrouwend voelen. Je zelfvertrouwen groeit en je durft de wereld aan. Je wilt ontdekken en verder groeien. Zo ook dit jongetje.

Hij begint te vertellen over zijn nieuwe school en wat hij daar voor spelletjes gaat doen. Ondertussen groeit zijn trots en zin. Je ziet hem denken: “het is echt bijzonder wat ik straks ga doen!!” Want hij mag erover vertellen, terwijl iemand om haar knieën met een grote lach naar zijn verhaal luistert.

Jij als volwassene bent essentieel voor de basis van waaruit onze kinderen groeien, ontdekken en leren. Wat doe jij om de kinderen om je heen te zien in wie ze zijn?

En wat doe je met de volwassenen (je geliefde, je beste vriend, …) om hen hetzelfde gevoel te geven?

Ik ben heel benieuwd…

Waarschijnlijk zijn het de inieminie-dingen die er wezenlijk toe doen.

Laat je het me weten?

Gratis test: Weer tijd voor je leerlingen

Coaching om de leraar te worden die je wilt zijn.

In het kader van mijn dienstverlening verwerk ik persoonsgegevens. In de privacyverklaring informeer ik je over hoe ik met persoonsgegevens omga.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Jorien Termond

Van origine is zij afgestudeerd Onderwijs- en Ontwikkelingspsycholoog en heeft daarna (jaja, in de omgekeerde volgorde) in de avonduren haar PABO-diploma behaald. In de ruim 10 jaar dat zij voor een onderwijsbegeleidingsdienst heeft gewerkt in de regio Den Haag, heeft zij een specialisme in gedrag, communicatie en groepsprocessen opgebouwd. Toen was het tijd voor het opstarten van haar eigen bedrijf Samen met Jorien. Als Krachtgericht Beeldcoach begeleidt zij nu leerkrachten, intern begeleiders en onderwijsteams in hun groei naar een betere versie van zichzelf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
0 Shares
Share
Share
Tweet