simpel en echt deel 2

Keep it simple – deel 2

Vorige week zijn we begonnen met een trilogie over simpel en puur leven.

Een simpel en puur leven is namelijk het ingrediënt voor een rijk, vervuld en gelukkig leven. Daarnaast is het de enige manier waarop je echt iets kunt bijdragen vanuit wie jij bent. Niet door te doen wat de massa vraagt (of waarvan jij denkt dat de massa/je ouders/je partner/de maatschappij het van je vraagt) of door het ingewikkeld, groot en super-flashy te maken. Nee, gewoon door te doen waar jij goed in bent. Dat waar jij goed in bent, draag je al je hele leven bij je… daar hoef je niets nieuws voor te leren!

Maar goed… laat ik maar gewoon maar weer mijn verhaal gaan schrijven. Dan ontdek je deze kern vanzelf. Oftewel, here comes Part 2!

Series binge-watchen, netflixen, tv-staren… ik doe er niet aan. Er is 1 uitzondering: De Mol België. Hiervoor maak ik een grote uitzondering en een diepe buiging. Ik offer er zelf uren slaap en sociaal contact voor op. Want… dit programma is eigenlijk zoals de programma’s uit de jaren ’80 en ’90 zoals ik beschreef in Part 1 van deze trilogie.

Oftwel: simpel, puur, echt en klein.

Voor wie “De Mol België” nog nooit gezien heeft, schrijf ik bij deze een kleine toelichting:

In Nederland kennen we het programma “Wie is de Mol”. Een spel waarbij een groep 3 weken lang met elkaar op pad is en spellen doet om geld te winnen voor de pot. Maar er is een Mol in de groep, die als doel heeft zoveel mogelijk geld uit de pot te krijgen. Maar de Mol mag zichzelf niet ontmaskeren. Het is aan de rest van de groep om er gedurende het spel achter te komen wie de Mol is.

Een super gaaf concept!!! Maar…

In de beginjaren was de Nederlandse “Wie is de Mol” ook een geweldig programma. Alleen is dit veranderd naar een suikerspin-programma met “Bekende Nederlanders”, groot-groter-grootse-Spelen, after-talk, app’s en online platforms. Oftewel, mega doorgeslagen en grotesk.

De mantra “als er geen miljoen-budget aan te pas komt, is het niet meer leuk genoeg” gonst door het hele programma. Als er geen helikopter of lasergame in zit, dan is het niet spannend genoeg. En dan nog het jammerste: de pure (onbewuste) drive om geld binnen te willen halen door de natuurlijke kracht van groepsdynamiek is volledig weg. Nouja… dat dus.

Nu snap je het spel enigszins… tijd om naar België over te stappen:

De Mol België is, naast dat het heerlijk is om naar dat lieve Vlaamse gebabbel te luisteren (zelfs als ze vloeken is het zoet…), een heel erg simpel en puur programma.

– De deelnemers zijn mensen zoals jij en ik.

– De presentator Gilles (zwijmel, zwijmel) is één-met-de-groep.

– De spellen zijn houtje-touwtje en ouderwets simpel.

Maar juist daardoor wordt pure angst, adrenaline, competitie en competentie aangewakkerd. Daardoor kun je je als kijker super makkelijk verplaatsen in de deelnemers… dit sluit naadloos aan op wat je zelf ook kent in je eigen leven. Niets is je onbekend wat je in dit programma voorgeschoteld krijgt.

De simpele spellen uit de Belgische versie (zoals het oplossen van droedels, met je ogen dicht de leegte in vallen, 30 km fietsen, 20x (misselijkmakend) in een achterbaan zitten) leiden tot hetzelfde als de dure, flashy spellen in de Nederlandse variant. Alleen is het echter, puurder en moet de Mol écht zijn best doen om geld uit de pot te krijgen. Dat leidt ertoe dat dit programma mega aanspreekt bij een groot deel van zijn publiek.

De echtheid van het Belgische spel maakt ook dat de Mol moet werken voor zijn rol in plaats van dat de productie alles al heeft uitgedacht wat de Nederlandse Mol allemaal moet doen. Het maakt dat in de Belgische Versie natuurlijke groepsprocessen de ruimte krijgen in plaats van dat alles over-geregisseerd is. Het maakt dat het dicht bij onze beleving komt te staan in plaats van dat het een andere en hip universum lijkt.

En dat, dat maakt het wat mij betreft tot klein geluk. Het essentiële ingrediënt voor een vol en rijk leven.

Wat doe jij om jouw leven klein en simpel te houden?

Wat is het effect daarvan voor jou?

Ik ben benieuwd!

Jorien

Gratis test: Weer tijd voor je leerlingen

Coaching om de leraar te worden die je wilt zijn.

In het kader van mijn dienstverlening verwerk ik persoonsgegevens. In de privacyverklaring informeer ik je over hoe ik met persoonsgegevens omga.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Jorien Termond

Van origine is zij afgestudeerd Onderwijs- en Ontwikkelingspsycholoog en heeft daarna (jaja, in de omgekeerde volgorde) in de avonduren haar PABO-diploma behaald. In de ruim 10 jaar dat zij voor een onderwijsbegeleidingsdienst heeft gewerkt in de regio Den Haag, heeft zij een specialisme in gedrag, communicatie en groepsprocessen opgebouwd. Toen was het tijd voor het opstarten van haar eigen bedrijf Samen met Jorien. Als Krachtgericht Beeldcoach begeleidt zij nu leerkrachten, intern begeleiders en onderwijsteams in hun groei naar een betere versie van zichzelf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
0 Shares
Share
Share
Tweet