De kijk van koolhoven

De Kijk van…Koolhoven

Weer terug op school of je werk, na alle wintersport-, carnaval- en andere relaxte activiteiten. De komende weken ga ik jullie onderdompelen in De Kijk van andere mensen.

Want, smullen doe ik er van… van andermans perspectieven horen. Ontdekken hoe een ander naar de wereld kijkt. Hoe een ander met bepaalde vraagstukken omgaat. Hoe een ander geniet van zijn leven. Door het verhaal van een ander te willen horen, verrijk je jezelf ter plekke met levensgeluk en -wijsheid. Door jezelf een breder perspectief te geven, sta je opener en vrijer in het leven. Dat is nu eenmaal zoals het werkt.

Om jouw perspectief te verbreden op een heel simpele manier, volgt er de komende weken een serie Parels, met het thema: “De Kijk van…”.

Verwonder je over anderen en trek je eigen perspectief breed. Dat leidt tot begrip en connectie met de ander.

Deze week gaat de Parel van de Week over “De Kijk van Koolhoven”.

Jaja, oplettende lezer, dit is ook daadwerkelijk het zogenoemde programma op de NPO. Martin Koolhoven is Nederlands filmmaker en is vanaf 21 februari op NPO3 te zien met zijn 6-delige serie “De Kijk van Koolhoven”. Hij neemt je op een eigenzinnige manier mee in de wereld van films en cinema. De hartstocht, passie en kennis spat van het scherm. Maar dat niet alleen… De afleveringen lijken stuk voor stuk mini-films. Zo goed en verrassend is het gemaakt.

Nu houd ik wel van films, maar een filmkenner ben ik absoluut niet. Ik weet niets van de achterliggende kennis en technieken bij films. Ik weet niets van alle keuzes die filmmakers kunnen maken. Ik weet niets van de psychologie achter de opbouw van films, die ons als kijker het gevoel te geven “slim te zijn” (omdat we er nèt op het goede moment achter komen wie nu echt the good-guy is). Ik weet niets van de technieken die bewust ingezet worden om spanning of verwarring te creëren.

Als je dan vervolgens van een progamma à la Koolhoven mag genieten, word je niet alleen blij van zijn aanstekelijke enthousiasme. Ook ontdek je hoeveel groter de wereld is dan je had kunnen dromen. “Allemachies, kun je ook zó naar films kijken?” Nooit zul je meer een film aanzetten, zonder dat je aan Koolhoven zult denken. Zonder dat je zult denken: er zit hier zoveel meer achter dan ik me kan beseffen.

Wim Pijbes, oud-directeur van het Rijks en tevens Kunsthistoricus, is ook zo’n figuur als Koolhoven. Compleet anders in persoonlijkheid natuurlijk, maar in zijn programma “Panorama Pijbes” lukte het hem keer op keer om je te verrassen en op een aangename manier meenemen in de wereld van kunst. Een wereld die je niet kent en je ogen en nieuwsgierigheid doet openen.

Beide mannen weten je perspectief breed te trekken. Je te laten verwonderen over de wereld om je heen. Je uit je eigen gebaande pad te trekken. Voorwaardes voor een rijk en breed leven. Voorwaardes om mooie relaties aan te gaan met de mensen in jouw leven. Want hoe breder je kijkt, hoe meer begrip en respect je zult ervaren.

Wat doe jij om je perspectief breed te houden en de kinderen in je klas te willen begrijpen?

Ik ben benieuwd!

Jorien

Gratis test: Weer tijd voor je leerlingen

Coaching om de leraar te worden die je wilt zijn.

In het kader van mijn dienstverlening verwerk ik persoonsgegevens. In de privacyverklaring informeer ik je over hoe ik met persoonsgegevens omga.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Jorien Termond

Van origine is zij afgestudeerd Onderwijs- en Ontwikkelingspsycholoog en heeft daarna (jaja, in de omgekeerde volgorde) in de avonduren haar PABO-diploma behaald. In de ruim 10 jaar dat zij voor een onderwijsbegeleidingsdienst heeft gewerkt in de regio Den Haag, heeft zij een specialisme in gedrag, communicatie en groepsprocessen opgebouwd. Toen was het tijd voor het opstarten van haar eigen bedrijf Samen met Jorien. Als Krachtgericht Beeldcoach begeleidt zij nu leerkrachten, intern begeleiders en onderwijsteams in hun groei naar een betere versie van zichzelf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
0 Shares
Share
Share
Tweet