onvergetelijke leraar - Samen met Jorien - Beeldcoach

De andere écht zien en onvergetelijk worden

Om echt een Onvergetelijke Leerkracht te worden, moet je ervoor zorgen dat de leerlingen zich gezien voelen door jou. Dat is de basis van alles!

De ander zien…écht zien…

Dat klinkt simpel, maar dat is het niet. Ga maar eens na: wanneer voel jij je écht gezien door een ander?
Dat is niet zo vaak. Daar is dus werk aan de winkel.

Uit onderzoek hebben we geleerd dat, van alle factoren op school die invloed hebben op het leren van de leerlingen, de relatie tussen leerling-leerkracht de meest invloedrijke en positieve factor is. De relatie tussen leerling-leerkracht is namelijk voor 67% bepalend voor het leren van de leerling.

Oftewel, je kunt je didactiek nog zo goed op orde hebben, je lokaal nog zo netjes ingericht hebben en de nieuwste iPads ter beschikking stellen… Het zal niet zoveel effect hebben als een goede relatie opbouwen met je leerlingen. Het is deze unieke relatie tussen leerkracht en leerling, die maakt dat een leerling zich gezien en zelfverzekerd voelt en daardoor kan gaan leren.

Als volwassene in dit verhaal, ben jij degene die verantwoordelijk is voor het verzorgen en versterken van deze relatie. Whatever happens…

Dit betekent niet dat er geen grenzen meer zijn. Nee, het betekent alleen dat jij de leerling echt ziet en hem ook dat gevoel geeft.

Hoe doe je dat met 28 leerlingen voor je neus?
Begin klein…
Kies deze week eens 1 leerling uit in je klas waarbij je bewust stil gaat staan bij jullie relatie. Wat doe je om deze leerling het gevoel te geven dat het écht gezien wordt?

Leg je regelmatig een hand op zijn schouder?
Geef je haar altijd even een knipoog, als je ziet dat ze hard meedenkt, maar net de beurt niet krijgt?
Bied je het rekenwerk zo aan dat het aansluit bij zijn manier van leren?
Zak je altijd even door je knieën als je een gesprek met haar voert?
Heb je je reeële hoge verwachtingen uitgesproken naar hem?
Zie je dat ze een nieuwe pen mee heeft genomen en zeg je daar iets over?

Kijk deze week eens wat je allemaal doet in je relatie met deze specifieke leerling wat versterkend werkt. Wat doe je dat hij of zij zich gezien voelt en jou daardoor nooit zal vergeten…

Vind je dit lastig, doe deze oefening dan in je privé-leven
Neem je partner, kind, een vriend of vriendin in gedachte en focus erop wat jij doet om hem of haar het gevoel te geven dat ze gezien wordt door jou in jullie relatie.

Ik ben heel benieuwd wat je ontdekt!!
Deel het en inspireer anderen met jouw manier van anderen écht zien. Om met elkaar Onvergetelijk te worden voor de ander.

Heb een onvergetelijke week!
Jorien

p.s. Wil je gerichter leren kijken naar jouw relaties met je leerlingen en jouw groep, dan kunnen we natuurlijk ook samen aan de slag om om jou onvergetelijk te laten worden!

Gratis test: Weer tijd voor je leerlingen

Coaching om de leraar te worden die je wilt zijn.

In het kader van mijn dienstverlening verwerk ik persoonsgegevens. In de privacyverklaring informeer ik je over hoe ik met persoonsgegevens omga.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Jorien Termond

Van origine is zij afgestudeerd Onderwijs- en Ontwikkelingspsycholoog en heeft daarna (jaja, in de omgekeerde volgorde) in de avonduren haar PABO-diploma behaald. In de ruim 10 jaar dat zij voor een onderwijsbegeleidingsdienst heeft gewerkt in de regio Den Haag, heeft zij een specialisme in gedrag, communicatie en groepsprocessen opgebouwd. Toen was het tijd voor het opstarten van haar eigen bedrijf Samen met Jorien. Als Krachtgericht Beeldcoach begeleidt zij nu leerkrachten, intern begeleiders en onderwijsteams in hun groei naar een betere versie van zichzelf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
2 Shares
Share2
Share
Tweet